Workshop problematiek waterplanten.<

Workshop problematiek waterplanten.

Op uitnodiging van Het hoogheemraadschap van Rijnland ben ik samen met Daan de Rijk naar de workshop ,,problematiek waterplanten” geweest.

In Leiden op het hoofdkwartier werd er afgetrapt door hoogheemraad Martine Leewis. Er was een goed gemengd stel mensen aanwezig van zowel sportvisserij Nederland, de federatie, koninklijk Nederlands watersportverbond en de vereniging van motorplezier vaartuigen.

Op de randmeren speelt al jaren het probleem dat door het helder wordende water er overmatige plantengroei plaats vind. Zo erg zelfs dat motorboten hier niet meer kunnen varen door de vele planten die in de schroef komen.

Ook de politie en reddingbrigade ondervinden er op deze wateren veel last van. Soms kunnen reddingwerkers niet eens ter plaatse komen door de vele planten.

Het hoogheemraadschap is bang voor identieke situaties in hun wateren.

Er is deze middag heftig gediscussieerd hoe we hier mee om moeten gaan.

Voor de een is een waterplant al te veel en voor de andere mag de boel wel dichtgroeien. Zoals meestal zal de waarheid wel ergens in het midden liggen.

Rijnland heeft ook geen duidelijk beeld waar de waterplanten voorkomen.

Ze willen dan ook graag zoveel mogelijk gegevens verzamelen om tot een goed inzicht te komen en hun plan hierop aanpassen.

Er is een meldpunt ingesteld waar U kunt aangeven waar er waterplanten groeien. U kunt dit melden op:

http://www.rijnland.net/uw-loket/meldpunt/formulier-melding-waterplanten

 

Met deze gegevens gaat Rijnland aan de slag om met elkaar te kunnen blijven varen en vissen waar dat mogelijk is.

 Melden dus!!!!!!!

Willem Beijeman